Kranio-Sakral Terapi i Åbyhøj

Kranio-Sakral Terapi (eller blot ”KST) er en meget blid og manuel behandlingsform. Man arbejder med kroppens egne ressourcer, med formålet at påvirke kroppen til selvhelbredelse.

Der fokuseres på det kranio-sakrale system, som består af:

 • Knoglerne i kraniet, rygsøjlen og korsbenet (sacrum)
 • Membranerne, der holder hjernen på plads, i forhold til kraniets knogler
 • Hjernevæsken (cerebrospinalvæsken), som cirkulerer omkring hjernen

Når jeg arbejder med Kranio-Sakral Terapi på min klinik i Åbyhøj, påvirkes netop det kranio-sakrale system, der har indflydelse på nerve-, hormon- og immunsystemerne. Derfor kan man sige, at Kranio-Sakral Terapien kan have en effekt på hele kroppen.

Kranio-Sakral Terapi kan forbedre:

 • Centralnervesystemets funktioner
 • Koncentration og indlæring
 • Søvnbesvær
 • Kæbespænding og bidefunktionen
 • Hormonbalance
 • Motorisk og indlæringsudvikling hos børn
 • Fysisk og psykisk tilstand ved at forvandle stress eller depression til socialt engagement
 • Piskesmæld og spændinger i nakke, kæbe og/eller halsmuskler

Hvordan foregår Kranio-Sakral Terapi hos mig i Åbyhøj?

Vi starter med en kort samtale om din problemstilling, eller problemstillinger. Her forsøger jeg at afgøre, om problemet skyldes forskydelse i knoglerne, der afklemmer nerverne, om det kan være stress, eller om det er mere diffust.

Efter samtalen vil jeg bede dig lægge dig på briksen. Hele behandlingen foregår imens du er iført alt dit tøj. Når du ligger behageligt på briksen vil jeg gå i gang med behandlingen, som består af blide tryk på kraniet, rygsøjlen og korsbenet. Måske vil jeg også mærke efter nede ved dine fødder, alt efter udfaldet af de andre tryk.

Efter behandlingen vil du i de første dage kunne opleve en forbigående træthed, måske lidt ømhed. Det er kroppen, der er i gang med den efterfølgende helbredelse af sig selv. Derefter vil kroppen finde ro.

Giv Kranio-Sakral Terapien tre behandlingsgange, til at afhjælpe dit problem. Hvis du slet ikke har mærket en effekt i løbet af tre behandlinger, vil det ikke hjælpe at give flere behandlinger, og vi tager i stedet en snak om andre muligheder.

Kranio-Sakral Terapi Åbyhøj

Princippet bag Kranio-Sakral Terapi

Kranio-Sakral Terapi bygger på princippet, at kroppen bliver “hørt og imødekommet”. Det gøres ved, at jeg som behandler ”lytter” med mine hænder til mærkbare rytmer og bevægelser i kroppen. Det foregår med helt blide tryk på det Kranio-Sakrale system. Når jeg arbejder med kroppen på denne måde slipper den sine spændinger – både bevidste og ubevidste. Efterfølgende vil du føle ro i kroppen.

Kranio-Sakral Terapien beskæftiger sig meget med kranienerverne IX,X og XI, der passerer det lille hul i kraniet, der hedder ”foramen jugularis”. Gennem dette hul passerer blandet andet venen jugularis som leverer 95% af blodet fra hjernen til hjertet. Særligt herfor oplever så mange klienter en kæmpe forbedring med Kranio-Sakral Terapi.

Jeg vil også behandle gennem metoden ”Den Polyvagale Teori”. Det er stadig et område, der forskes i, men teorien har efterhånden vundet anerkendelse og er blevet bekræftet adskillige gange.

”Den Polyvagale Teori”

Jeg arbejder med Kranio-Sakral Terapi via følgende fire stadier:

1: Anerkendelse af tegn på autonom aktivering

Jeg mærker efter, om der er uro i cerebrospinalvæsken, og ser efter, om du ligger uroligt. Det kan også være, at du giver udtryk for, at du fryser/sveder, ændrer din vejrtrækning mv. Dette vil alt sammen kunne mærkes under den almindelige KST-behandling.

Hvis der er det, vil jeg få de tre systemer; parasympatiske-, sympatiske- og det sociale nervesystem, i ro.

2: Opløsning af sympatisk aktivering

Det sympatiske nervesystem er det, der er aktivt, når vi er vågne, årvågne og aktive. Handler det
om overlevelse, eller er vi pressede enten fysisk eller psykisk.

3: Opløsning af parasympatisk aktivering

Det parasympatiske nervesystem er derimod det, der er aktivt, når der er ro i kroppen, når vi slapper af, sover og fordøjer. Når parasympatikus er aktivt, restituerer kroppen.

4: Genskabelse af det sociale nervesystem

Her arbejdes med det 3. lag – det mest udviklede og avancerede. Det består af myeliniserede nervetråde, hvilket gør, at signaler/impulser transporteres hurtigt til og fra hjernen.